domingo, 22 de noviembre de 2009

Historial de Tornejos de La Pobla de Lillet

Si bé és cert que l'afecció als escacs a la nostra vila es remunta a dates que escapen als nostres antecedents, per la qual a temps actuals es refereix, el naixement del club d'Escacs Lillet hem de buscar-ho el 12 de Novembre de 1950, quan un grup de cinc amics; els Srs. Ciríac Asensio, Felip Viñas, General Soler, i els germans Llorenç i Joan Canut, van començar a estructurar el club.

Inicialment la “Peña Ajedrez Pobla” es va dedicar a organitzar una sèrie de campionats socials entre els seus membres, que incloïa fins i tot la divisió dels mateixos en tres “categories”, però les primeres activitats ja més formals van incorporar la realització de simultànies, i així en els anys successius jugadors destacats com el afincat Matías de Llorens, el fort jugador Pere Cherta, o el mateix campió d'Espanya Francisco José Pérez, vingueren pel poble per donar mostra de les seves habilitats.

La culminació d’aquestes iniciatives va arribar amb l'organització dels quatre Tornejos Nacionals d'Escacs que es disputaren en el nostre poble entre els anys 1955 i 1958. Es tractava de tornejos tancats de deu jugadors, triats entre els més destacats del moment a nivell català, i la majoria d'ells també grans figures a escala nacional. En aquests esdeveniments van participar grans escaquistes com Miquel Albareda o Jaume Lladó, campions de Catalunya i d'Espanya respectivament, Ángel Ribera excampió de Catalunya, o Miquel Farré subcampió juvenil europeu, al costat de reconeguts forts jugadors de la talla d’Anguera, Cherta, Ridameya, Bordell., etc.

Posteriorment, en els anys 70 y 80, l'entitat va dedicar els seus esforços a la divulgació i promoció dels escacs entre el jovent organitzant tornejos estiuencs, infantils, tornejos amb localitats veïnes i fins i tot participant ja en la competició oficial del Campionat de Catalunya per equips.


La nova etapa: els Opens Internacionals ( 1991 –200..)


L'any 1991 i després d'un parèntesi de 33 anys, s'estrena l'àmbit internacional de la mà del Torneig ‘Open', i que a diferència dels tornejos organitzats en els anys 50, té el caràcter de ser obert, fet que possibilita la participació d'un nombre significatiu de jugadors provinents de tot el món.

La primera edició va ser organitzada per el jugador del club dels anys 50 resident a Alemanya, José Gutiérrez Dopino per commemorar els vint anys del club postal CAPEA, creat per ell, i amb l'ajuda d'entusiastes escaquistes locals. El propi Ajuntament va ser el principal patrocinador en donar 400.000 ptes., encara que també es van bolcar en ell els comerciants i poblatans. En realitat la denominació de “Internacional” només ve donada perquè va venir algun jugador estranger, a més a més mancava de l'homologació pertinent, i certament, més semblava una reunió d'amics i coneguts que un torneig formal, degut sens dubte a la gran quantitat de socis capeístas assistents. No obstant això, es van congregar una bona selecció de forts jugadors del moment darrere d'uns premis en metàl·lic res menyspreables i a més de sessions de simultànies, es van organitzar classes gratuïtes per als xavals, i una altra sèrie d'activitats culturals extra-escaquistes.

El vencedor final del torneig va ser el nostre actual President de la FEDA, Francisco Javier Ochoa, ocupant la segona posició nostra coneguda Beatriz Alfonso, aleshores recent campiona femenina nacional; i el tercer lloc per a un altre català, Jose Mª Baron. Arturo Pomar, present en La Pobla, només es va dedicar a oferir unes curtes simultànies.

A partir de la segona edició el Club Lillet ja es va acollir al sistema d'homologació, i ja sí que va intervenir en la seva organització el propi Club, amb Felip Viñas com a cap visible i secundat per José María Gutiérrez Dopino.

L’any 1994 la Direcció del Torneig va passar a mans de Joan Barnola, - secretari del club en aquells gloriosos anys de 1954/1960 -, auxiliat per altres col·laboradors i dels quals cal destacar fins data d'avui a General Soler, aquell entusiasta jove que s'havia enfrontat amb els “monstres” en els tornejos de finals dels anys 50‘, Josep Trafí, Ramon Saus i Josep Salvador, actual President del club. I així fins als nostres dies.

Si deguéssim fer un resum del que han estat les diferents edicions del “Open” fins avui, destacaríem sens dubte la varietat de jugadors que ens han visitat. Des d'aquells escassos en nombre de les primeres edicions fins als 70 de l'última, han passat per La Pobla jugadors de mes de 15 països diferents. És obligat destacar els tornejos de 1995, 1996 i 1997 on vàrem aconseguir el centenar llarg de participants. Però a més de la quantitat, hem de considerar la qualitat dels qui han passat pel nostre torneig. Hem comptat amb un gran nombre de GM's, MI's i jugadors destacats, i entre ells podem anotar a Mihail Marin, Atanas Kolev, Marc Narcíso, Josep Oms, Joan Mellado, el malaurat David Garcia Ilundain, Fernando Peralta, Ruslan Pogorelov o Heikki Westerinen, habituals en el nostre torneig, i com no, Karen Movsziszian, autèntic ”fill pròdig”, molt estimat per l'afecció local, guanyador en dues ocasions del l’Open, i que sol oferir un alt grau de combativitat en aquest el seu poble.

Però el que ens mou any rere any a continuar, és arribar a ser els Campions de l'Hospitalitat, amb la il·lusió i afabilitat com a lema; aquí coneixeràs un altre concepte de disputa d'un torneig, i el que és més important, en un ambient casolà i tradicional, fins on és possible admirar magnífics paisatges naturals o ballar en les festes populars nocturnes.

Des d'aquí suggerim a tots aquells que vulguin passar unes vacances jugant als escacs – el que és molt diferent de jugar un torneig, i de pas, fer vacances -, a deixar-se caure per aquest petit poble a la vora del riu Llobregat, com ja van fer els Mestres d´antuvi. Si a això hi afegim uns preus econòmics, no sé que estàs esperant a reservar-te les dates per a participar a la propera edició del Obert.

No te’n penediràs .

No hay comentarios:

Publicar un comentario